Feminism utan återvändo, gränslös poesi, livet i ett nötskal

Alida Bok

Startsida
Böcker
Beställ böcker
Kontakta oss!
Adress, telefon mm
Beställ Alidas info gratis!
Månadens dikt

Här svarar Mariann Andersson på
frågor om förlaget ALIDA BOK
och dess  utgivning, Månadens dikt mm


Skicka in en dikt!
Vill du skicka in manus?
Diktarkiv
Debatt

Bloggar

    Upp till kamp, men kvinnorna skulle tiga

  Feministiska Blomster

  Marianns Blogg

Länkar
Om Alida Bok

Flyttfågel Månadens Skald
porträtt
-Att flytta ligger mig i blodet. Jag känner att jag vill vara någon annanstans, säger Echi Åberg som utsetts till maj månads skald för sin dikt Flyttfågel.

Nu är det flyttfåglarnas tid. En av dessa har utsetts till maj månads skald. Hon heter Echi Åberg och har rastlösheten i blodet.
-Kanske beror det på min familj. Pappa var från Borås i söder. Han jobbade som försäljare. Mamma var från Malmberget i norr. Vi flyttade hela tiden söderut. Att flytta blev en livsstil, en naturlig livsrytm. Men det var jobbigt med alla dialekter och nya kompisar.
Echi utbildade sig till frilansjournalist och gjorde en del jobb för lokalpressen. Så småningom hamnade hon på Dagens Nyheter i Stockholm.
-Men jag övergav Stockholm för Göteborg. Där trivdes jag bättre. I Stockholm var man bonne. I Göteborg var det inte så. Här hade jag också många fler kompisar från Norrland.
Av familjeskäl lämnade hon även Göteborg och bor nu på Österlen i Skåne, närmare bestämt i äppelstaden Kivik.
I tre år har hon gått på Österlens Konstskola och har nu en egen ateljé där hon arbetar med utställningar i Sverige och utomlands.
Besök gärna hennes webbsida www.galleryanima.net. Klicka här!

Här ser du en av hennes tavlor.

tavla Tavlan heter Ravaillac (skojare, festprisse, rucklare). Den är målad i acryl på canvas och mäter 60x60 cm.

-Målningen har inspirerats av tonsättaren Bo Nilsson, geniet från Malmberget kallad sedan han tidigt debuterade med elektronisk musik 1956. Hans musik har legat till grund för många av mina målningar. Han är en fantastisk källa, tycker Echi Åberg.
Hon trivs bra i Skåne, där hon bor med barn och sambo. Och hon trivs med att måla och arrangera utställningar. Hon arbetar också som reseledare.
-Ett fantastiskt trevligt jobb som ger massor av inspiration, både till skrivandet och målandet, tycker Echi.
Men egentligen skulle hon helst vilja bo i Göteborg. Kanske flyttar hon igen. Men den här gången går resan i så fall norrut.

Klicka här för att läsa hennes dikt Flyttfågel.

Titta in i vårt diktarkiv

Där finner du över 70 dikter av i regel unga, okända skalder.


Skicka in en dikt!

Du kan också skicka in en egen dikt. Här finns formuläret!

___________________________________

Drift med engelsmännen

porträtt
På pottkanten
av Gisela Chand

Svenska Anna reser till London, gifter sig med en läkare och får ett rent helvete. Bygger på Gisela Chands erfarenheter från åtta år i London. Spännande, lättläst, rolig. Läs recensioner här.
Nu bara 79 kr (har kostat 257 kr). Porto tillkommer.   

Beställning
Klicka här för beställning.

___________________________
Poesi Spalten
Hälsning från mitt liv

Hälsning från mitt liv

Lovorden har haglat över diktsamlingen Hälsning från mitt liv av Sonja Andersson. Läs recensioner här.


Beställ den här!
Klicka här för att beställa! Pris bara 39 kronor (Ca-pris i bokhandeln kr 65:-).
Boken kan ha mindre skavanker. Det rör sig ju om en gammal bok.

Sonja Anderssons liv var tragiskt. Läs mer här!

Titta in i vårt diktarkiv

Där finner du över 70 dikter av i regel unga, okända skalder.


Skicka in en dikt!

Du kan också skicka in en egen dikt. Här finns formuläret!


Isblommor

omslag
Ord och bild samverkar i denna poetiska bildberättelse av Anna Franklin (text) och Björn Ullhagen (foto). Björn har tagit bilder på blommor infrusna i is och Anna har skrivit dikter med bilderna som inspiration. Boken är utgiven på Artéa förlag. ALIDA BOK har åtagit sig att sälja några ex. Det är en mycket vacker bok och en fin present. Anna Franklin, Uppsala, var ALIDA BOKs månadsskald i december 2004 med dikten På månbergets baksida som finns med i Isblommor. Alla dikter i boken finns på både svenska och engelska.

Beställ här!
Klicka här för att beställa! Pris 170 kronor. Porto tillkommer.


Titta in i vårt diktarkiv

Där finner du över 70 dikter av i regel unga, okända skalder.


Skicka in en dikt!

Du kan också skicka in en egen dikt. Här finns formuläret!


___________________________

Poesilänkar

Engelskt poesi-arkiv

Klicka här så kan du höra världsberömda poeter läsa sina dikter. De läser på engelska men texten finns också skriftligt.


Feministiska föreningen Sonjas intervju med Mariann Andersson

Alida bok är ett bokförlag som ger ut feministisk litteratur. Alida Bok drivs av Mariann Andersson, journalist vid Upsala Nya Tidning... Bakgrunden var en önskan att sprida information i feministiska frågor och öka medvetenheten hos allmänheten. Vi var rätt nyfikna på hur det var att starta och driva ett eget bokförlag som ger ut feministisk litteratur och frågade Mariann Andersson några frågor om det och om lite annat....


Fråga: Alida Bok, det är ett lite ovanligt namn, hur kom det sig att det blev det namnet?

Svar: Det är många som undrar. Jag tyckte det skulle vara ett kvinnonamn, gärna med begynnelsebokstaven A, eftersom företaget då kommer bland de första i telefonkatalogen och andra alfabetiska register. Jag ville ha något slagkraftigt och tyckte ALIDA lät bra. Att jag kallar det Alida Bok i stället för Alida Bokförlag beror på att det skiljer sig lite från det vanliga och kanske väcker undran och undran är början till ett intresse.


Fråga: är det svårt att starta bokförlag?

Svar: Det beror nog på hur man bär sig åt och vad man har för ambitioner. För mig var det lätt. Jag startade i min egen bostad med en dator och en kopiator. Men siktar man på att bli ett storförlag redan från början kan det nog vara väldigt svårt och dyrt.


Fråga: Hur gör man om man vill starta sitt eget bokförlag?

Svar: Man bör först se till att ha böcker att sälja. Sedan inregistrera sitt namn och gärna skaffa en hemsida. (Internet har blivit ett demokratiskt andningshål i en på många sätt förljugen och korrumperad värld.) Man måste också få böckerna distribuerade. Det finns särskilda företag som sköter sådant.


Fråga: Hur stor efterfrågan är det på feministisk litteratur idag?

Svar: Det finns ett intresse och en efterfrågan. Men man får anstränga sig för att nå fram. Jag tror att många trista feministböcker, som blåsts upp i massmedia, har förstört möjligheterna för de andra. Folk har fått för sig att feminism är trist.


Fråga: Planerar du att ge ut något nytt snart?

Svar: Snart kommer en nyutgåva av Det grymma manssamhället, en bok många tycker är väldigt rolig och samtidigt viktig. Den innehåller verkligen något nytt.


Fråga: Har du planer på att utveckla förlaget och ge fler förmågor chansen att ge ut feministisk litteratur?

Svar: Jag har nyss lanserat den skönsjungande trebarnsmamman Annamaria Bauer från Visby. Jag tycker hon är en jätteförmåga. Hon inte bara skriver utan målar fantastiskt bra och har en orkester, där hon både sjunger och skriver egna låtar, också det väldigt fint. Hennes brevbok TILL DIG MAN har fått mycket fina recensioner och jag hoppas mycket av henne. På ett enkelt och slagkraftigt sätt tar boken upp jätteviktiga frågor som pedofili, kvinnors rädsla för män, porr, våld, manspressens ensidighet, plastikoperationer med mera.


Fråga: Har du mött något motstånd genom åren, både från vänner och från samhället i stort?

Svar: Ja, jag har stött på mycket hårt motstånd. Bland annat har jag blivit utstött som journalist. Men det var längesen och jag har lyckats ta mig tillbaka.


Fråga: Upplever du att det finns något problem idag med att presentera böcker som just feministiska eller upplevs det positivt?

Svar: Jag tycker inte det upplevs som positivt. Dels eftersom folk, som jag sa, tror att det är något trist, dels eftersom ämnet är så uttjatat att de tror de vet allt. Men jag har många överraskningar att komma med. Den målgrupp man gärna vill nå är allmänintresserade och intellektuella av båda könen. Men dom är det svårt att nå fram till. Det finns ju också en del människor som är speciellt intresserade av feminism. Givetvis vill man nå också dem. Det är lättare. Men de är inte så många.


Fråga: Vad är feminism är för dig?

Svar: Det är en filosofi som kommer att lägga grunden till en ny värld. Den rör män och kvinnor i samma mån. Den kommer att revolutionera världen successivt. Egentligen har revolutionen redan börjat och pågått länge. Men det är först i boken Det grymma manssamhället man blir medveten om det.


Fråga: Vad är viktigast just nu i den politiska debatten?

Svar: Att öka medvetenheten är det grundläggande. Porren bekämpas till exempel bäst genom att kunskapen om könsförtrycket ökar. Den är ett symptom på att männen är andligen förtryckta. Bästa boten är upplysning. Jag tror att Sverige har många svåra år framför sig och det gäller att ta tillvara de rätta krafterna, både bland kvinnor och män. Det tror jag inte man gör i dag. De framgångsrika kvinnorna är till exempel ofta manssamhällets knähundar.


Fråga: Kan samhället någonsin bli jämställt?

Svar: Ja, det kan det nog. Men det dröjer. Den främsta orsaken till ojämlikheten är kulturen, som till 99 procent skapats av män. Denna kultur formar kvinnor till underdånighet och män till herrefolk. Men orsaken till att kvinnorna inte bidragit mer till att skapa vår kultur i form av litteratur, konst, musik, seder och bruk, värderingar med mera är inte oförmåga utan könsdiskriminering. De har ju i årtusenden saknat yttrandefrihet, rösträtt och rätt till utbildning med mera. De har varit utestängda från större delen av yrkeslivet och så vidare. Under sådana förhållanden är det väldigt svårt för att inte säga omöjligt att skapa kulturella storverk. Men nu börjar kvinnorna komma på alla områden och de hävdar sig väl. Fast det tar tid innan vi hinner ikapp männen.


Fråga: Jag har läst lite i gästboken på Alida Boks hemsida och jag såg att de vanliga argumenten om feminism som manshat och mansförtryck finns även där, hur bemöter du sådant?

Svar: Det är fråga om fördomar och okunnighet och men jag brukar försöka förklara att feminism inte är liktydigt med manshat och mansförtryck utan i stället står för frihet, kärlek och utveckling för båda könen.


Stort tack till Mariann Andersson för att hon ville vara med och svara på våra frågor!

Glöm inte besöka sajten och läsa om Alida Boks böcker!

www.alidabok.just.nu